Thievery Corporation
IrieFM
31. maj 2010.
Expo centar Beograd
Organizator: Avalon produkcija

01. jun 2010.

 
 
 
  Beograd ove jeseni, pardon proleća, podseća pomalo na sliku kakvu imamo o Londonu - puno kiše ali i - koncerata!

Poslednji dan maja meseca, ostaće u sećanju mnogih po upornoj kiši koja je padala ceo dan ali i po jednom koncertu, ali kakvom! Dugo najavljivan koncert grupe Thievery Corporation privukao je veliki broj njihovih poklonika koje ni izuzetno loše vreme nije obeshrabrilo. I što je naivažnije, njihov trud je nagrađen upečatljivim nastupom ovog jedinstvenog multijezičkog i multiinstumentalistčkog sastava.



Kao predgrupa nastupio je (još jedan) mladi (reggae) bend u usponu, IrieFM, koji predvodi frontmen Vukašin Marković, koga smo mogli da vidimo kao gosta na izuzetnom koncertu koji su u aprilu održali KKN i Hornsman Coyote. Bila je to dobra prilika da IrieFM osim pesama sa albuma Skills Of The Youths, odsviraju i nešto od novog materijala, koju su oni u potpunosti iskoristili.

Negde oko 22:30 na scenu su počeli da izlaze muzičari sastava Thievery Corporation. Bina je bila podeljena na dva nivoa . Na nižem delu su bili basista Ashish "Hash" Vyas, gitarista Rob Myers koji je u par uvodnih numera svirao  sitar, kao i duvačka sekcija, a na gornjem Rob Garza i Eric Hilton za klavijaturama zajedno sa perkusionistima. Kreće uvodni instrumental "A Warning Dub".
Ono što je obeležilo ovaj koncert svakako je gotovo "hokejaška" izmena pevača i pevačica između numera, što je doprinelo da dinamika koncerta ni jednog trenutka nije dovedena u pitanje.
Posle efektne "Mandala"  kreće dobro poznati uvod za njihov klasik Lebanese Blonde u kojem dominira tamnoputa vokalistkinja sa dugom poludred frizurom.

Sa novom numerom pojavljuje se Iranka Loulou i uleće u "Shadows", koju je otpevala na francuskom. Nema predaha i TC sa novom izmenom započinju ”Until the Morning Remix” i "Sol Tapado" u kojoj brazilska pevačica peva na portugalskom, dok iza nje gledamo snimak igrača koji izvode kapoeru.

Taman smo mislili da se ekipa konsolidovala kad na binu izlaze Zeebo i Rootz u odelima , tamnim naočarima i safari šeširima. Posle povika "Srbija,Srbija" ulaze u kompoziciju gde su ubačeni delovi poznatih hitova "It’s Outta Sight" i "Living for the City". Izvodeći "Vampires" oni upozoravaju Srbe da ne dozvole da ih proguta MMF. Vrlo upečatljiv nastup, no sumnjamo da će neko od naših političara to registrovati.

Nešto kasnije izveli su i izvanrednu “The Numbers Game”.
Vreme je za Loulou i njenu "La Femme".
Zatim sledi numera “The Heart is a Lonely Hunter” koju su TC snimili sa David Byrne-om, koga u ovoj numeri vokalno menja perkusionista, i to vrlo uspešno.

Publika potpuno “ludi” na "Warning Shots", kojom se završa zvanični deo koncerta. Na donji nivo bine silazi Rob Garza koji uzima gitaru i svira u tandemu sa Rob Mayers-om. Posle "Forgotten People" i "Sweet Tides" Garza i Hilton predstavljaju članove sastava. Sledi pesma koju su mnogi čekali celo veče, “The Richest Man in Babylon”, što se moglo videti po reakcijama publike.
Politička "Pueblo Unido" produžava usijanje a onda na pesmu "Coming from the Top" izlaze devojke iz publike i plešu na bini.
Kad smo mislili da je gotovo sledi još jedan bis na kome sviraju “Marching the Hate Machines” i za kraj, ali sada stvarno kraj, laganu "Heaven".

Gotovo 150 minuta i skoro 30 izvedenih pesama potvrdili su Thievery Corporation kao prvorazrednu koncertnu atrakciju. Problem sa grupama koje imaju brojno članstvo, kao što je to slučaj sa TC, je što na turneje uglavnom kreću u svedenijim varijantama. Ovoga puta možemo biti zadovoljni činjenicom da su zaista nastupili u punom koncertnom sastavu, a po onom što su pokazali ovaj nastup je zaslužio da se nađe u vrhovima godišnjih lista kada se bude sumirala ovogodišnja koncertna ponuda.


Fotografije sa koncerta


tekst - Slobodan Vlaketić / nebojša mićković
fotografije - Nebojša mićković

 
 

koncerti


Pekinška patka
Bašta SKC-a
21.05.10.




Metallica
Hipodrom, Zagreb
16.05.10.




Los Lobos
Dom sindikata
15.05.10.




Secret Chiefs 3
Livingroom
09.05.10.




Yann Tiersen
Dom sindikata
08.05.10.




Messer Chups
Potpalublje-splav 20/44
07.05.10.




Wedding Present
Teatar &td, Zagreb
30.04.10.




Grant Hart
Living Room
29.04.10.




Editors
Club Colosseum, Skopje
17.04.10.



 

TC set lista

01. A Warning Dub
02. Mandala
03. Lebanese Blonde
04. Shadows
05. Until the Morning Remix
06. Sol Tapado
07. Liberation Front
08. Originality
09. Numbers Game
10. Illumination
11. La Femme
12. 33 Degrees
13. Amerimaka
14. All that we Perceive
15. Hari Krisna
16. Exilio
17. Vampires
18. Heart is a Hunter
19. Blasting Thru the City
20. Sound the Alarm
21. Assault on Babylon
22. Warning Shots
------------------------
23. Forgotten People
24. Sweet Tides
25. Richest Man
26. Pueblo Unido
27. Coming from the Top
------------------------
28. Marching the Hate Machines
29. Heaven